2. 03. 16

10 pravil za učence, učitelje in življenje


Corita Kent je bila umetnica, učiteljica in nuna v Skupnosti brezmadežnega Marijinega srca. Njeno umetniško delo je bilo prepletanje pop kulture z duhovnimi vsebinami in politično noto na dogajanje v 60ih in 70ih letih 20. stoletja. Njena predavanja so bila avantgardna meka za inovatorje in umetnike tistega časa. Med njimi so bili filmski režiser Alfred Hitchcock, pionir elektroakustike in skladatelj John Cage, filmski režiser, oblikovalec in oskarjevec Saul Bass, arhitekturni inovator Richard Buckminster Fuller in mnogi drugi avantgardni modernisti tistega časa. Njen umetniški opus je mogoče videti v nekaterih pomembnih muzejih moderne umetnosti.

Toda Corita je bila znana še po nečem. Bila je učiteljica, ki je znala spodbuditi kreativnost v svojih učencih in jih naučila kako Živeti.

Njenih 10 pravil brezmadežnega srca za učitelje in študente gre takole:

PRVO PRAVILO: Najdi prostor, ki mu zaupaš in nato nekaj časa vadi zaupanje.

DRUGO PRAVILO: naloga študenta – izvleci iz svojega učitelja vse, kar lahko; izvleci iz svojih kolegov študentov vse, kar lahko.

TRETJE PRAVILO: naloga učitelja – izvleci iz svojih študentov vse, kar lahko.

ČETRTO PRAVILO: vse dojemaj kot eksperiment.

PETO PRAVILO: bodi samodiscipliniran – to pomeni, da najdeš nekoga, ki je moder ali pameten in mu slediš. Biti discipliniran pomeni slediti dobrim potem. Biti samodiscipliniran pomeni slediti boljšim potem.

ŠESTO PRAVILO: ni napak. Ni zmag in ni porazov, je samo delovanje.

SEDMO PRAVILO: edino pravilo je delovanje. Če deluješ, boš nekam prišel. Tisti ljudje, ki nenehno delujejo, sčasoma nekaj ustvarijo.

OSMO PRAVILO: ne skušaj ustvarjati in analizirati sočasno. To sta dva različna procesa.

DEVETO PRAVILO: bodi srečen, kadarkoli ti znese. Uživaj. Lažje je kot si misliš.

DESETO PRAVILO: Prelomi pravila. Celo svoja lastna. In kako to storiš? Dopusti prostor za X število možnosti.

NAMIG: Bodi vedno zraven. Pridi ali pojdi na vse. Obiskuj predavanja. Preberi vse, kar ti pride pod roke. Pozorno glej filme, in pogosto. Shranjuj vse, kar ti lahko kasneje pride prav.


“Don't belittle yourself. BeBIG yourself.”
To je poleg 10. pravil njen najbolj znan citat. Vse ostalo bi bilo izgubljanje besed, 10 pravil pa že visi na mojem hladilniku, da jih vidim že zjutraj! In teh 10 pravil se tako poklopi s filozofijo BigU Akademije, da sem jih enostavno morala prevesti in objaviti. Zakon privlačnosti v praksi ;)  In kje lahko to bolje doživiš kot v BigU Akademiji!? Tako neznansko hvaležna sem, da sem našla ta prostor zaupanja, ki me nenehno spodbuja k delovanju. Ponosna sem, da sem ambasadorka BigU Akademije, ker ta filozofija in pristop preprosto resonira z menoj.


Če mi ne verjameš na besedo, da je res tako, pridi pogledat na BigU WakeUp 3 dogodek, ki bo 2. aprila. Več informacij dobiš, ko spodnji sliki slediš.

http://bit.ly/WakeUP3ZLisoNichols

Če te bo tale sestavek dosegel dovolj zgodaj pa se lahko prijaviš na brezplačni webinar z Liso Nichols, zvezdo filma The Secret, ki bo v sredo 16.3 ob 21h v udobju tvojega doma. Za dostop in prijavo klikni na spodnjo sliko

http://app.webinarjam.net/register/16468/86081c8e18