17. 08. 11

Neuslišana ljubezen


Vsakdo med nami se je že znašel v situaciji, ko se je zaljubil pa mu oseba ljubezni ni vračala. Ko je bila ljubezen resnično močna in pristna, oseba, ki je ta čustva vzbudila pa se ni odzvala, jih ni prepoznala. Neuslišana, enostranska ljubezen je lahko izredno boleča izkušnja in velikokrat zaradi te bolečine čustva potlačimo, se jim celo odpovemo, da ne bi bili ponovno prizadeti. Kaj se v takem primeru, tem enostranskem odnosu pravzaprav dogaja?

Vsak odnos, ki ga imamo v življenju, je projekcija tega, kar je v nas samih. Naše energetsko polje vsebuje čustva, misli, želje, vse "programe" o tem, kako bi moral izgledati in kakšen bi moral biti naš idealni partner, skratka vse, kar sestavlja nas same. Tako kot nam pogled v zrcalo pokaže, kako izgledamo na fizični ravni, tako nam ljudje okoli nas zrcalijo naše energetske ravni in vzorce. Razlika z dejanskim zrcalom je v tem, da nam ljudje odslikajo naše stanje le, če imajo enak vzorec tudi sami. To pomeni, da v nekoga lahko usmerimo čustva in ker jih sami čutimo, so to naša resnična čustva. Če na drugi strani oseba teh čustev ne prepozna, so to samo enostranska čustva. Če jih oseba prepozna in nosi v sebi enak čustveni vzorec, prične ta čustva vračati in takrat se prične razvijati odnos.

Kadar se ob prisotnosti določene osebe sprožijo pozitivna čustva, in to zelo močna čustva ljubezni, se v osebo zaljubimo. Čustva, ki jih čutimo so izredno močna, lahko jih čutimo tudi v obliki fizične bolečine. Vendar so to izključno naša lastna čustva, to je v nas in naravna težnja človeka je, da želi ta čustva deliti - ponavadi z osebo, ki je ta čustva sprožila.

Lahko se zgodi, da nam oseba, ki je čustva sprožila, teh čustev ne bo vračala. To ne pomeni, da smo ga kakorkoli polomili ali naredili kaj narobe, kaj šele, da bi bilo z nami kaj narobe. Da se dva pritegneta v skupen odnos, mora biti prisotno še kaj drugega (ponavadi nezavednega) - karmična povezanost, skupna lekcija, skupna možnost osebne in duhovne rasti in podobno. Vsaka oseba, s katero imamo kakršenkoli odnos nas na nek način (zavedno ali nezavedno) nečesa nauči in nam tako pomaga, da rastemo.

Včasih se zgodi, da oseba, ki je v nas zbudila čustva lepega, pride v naše življenje z eno samo nalogo: da nam odslika, odzrcali ta naša čustva, da se zavemo, da jih imamo. Ta čustva so vedno z nami, v nas in ko bo pride mimo prava oseba, ji lahko podarimo vse te čudovite občutke, ki nam jih bo ona nato lahko vrnila. In takrat na tem lahko zgradimo čudovit ljubezenski odnos.

Kaj torej storiti s temi čustvi, ki jih čutite pa vam jih oseba ne vrača? V podobnih situacijah so se znašli pesniki, pisatelji, slikarji, glasbeniki in drugi umetniki. V svojem življenju so vedno potrebovali muze, da so v njih zbudile čustva, ki so jih potem prelili skozi svojo kreativnost in ta dela sedaj razveseljujejo veliko drugih ljudi. Tako, da je mogoče ta čustva izraziti na kreativen način, kajti drugače bodo "tiščala in bolela". Morda je to vaš "wake-up call" da pričnete z nečim ustvarjalnim, saj so čustva ljubezni vedno namenjena kreaciji. Iz največje ljubezni, kadar je ta obojestranska, kreacije med moškim in žensko, se rodijo otroci, živa bitja Ljubezni. Od vas je odvisno, v kaj boste svoja čustva usmerili in jih tudi na ta način še okrepili ter obenem delili s svetom. Najdite svoj kreativni izraz in jih delite s svetom. Nikoli ne veste, kdaj bo sporočilo doseglo in pritegnilo osebo, ki je za vas prava. Za ta del bodo zagotovo poskrbeli vaši angeli in vodniki. V to ne dvomim.


Rekel je zavrnjeni ljubimec: "Nikoli več se ne bom zaljubil!"
Učitelj mu je odgovoril: "Kot mačka si, ki se je spekla, ko je sedela na vroči peči, sedaj pa sploh noče več sesti!"

Antony De Mello, Minuta modrosti