2. 2. 08

Sanje, sanjanje in zavest

Vsi sanjamo. Vsi, brez izjeme, le da se eni sanj spominjajo, drugi ne. Sanje so človeštvo že od nekdaj privlačile, predvsem njihova razlaga. Najstarejša najdena sanjska knjiga je egipčanska, ki je nastala 1500 pr.n.št. Kasneje je imela vskak civilizacija svojo knjigo. V nedavni zgodovini sta se s sanjami ukvarjala Freud in Jung, ri prvem so sanje tesno povezane z arhetipi in kolektivnim nezavednim, pri drugem z zavrto spolnostjo. Toda kaj so sanje? Zakaj sanjamo? Dokazano je, da človekovo fizično telo zaradi pomanjkanja spanja ne utrpi posledic, utrpi jih njegova psiha. Človekovo duševno stanje se drastično poslabša, če mu je kraten spanec. In pri tem imajo sanje očitno veliko vlogo.

Ko človek zaspi, zaspijo tudi njegove misli, njegov ego in takrat se odpre višjim nivojem. Ker ni več mentalnih blokad, je zmožen prejemati sporočila. In ta sporočila so sanje. Psihologi se veliko ukvarjajo s sanjami, jih delijo na vrste, jim določajo funkcije, v osnovi pa so sanje namenjene posamezniku. Le posameznik sam lahko svoje sanje dojame na način, kot so mu bile namenjene. Sanje vsebujejo tisto, česar se ne zavedamo, ko skušamo razumeti trenutno situacijo, zato nam največkrat niso takoj razumljive. Sanjamo namreč na različnih nivojih zavesti.

Kadar sanjamo na mentalni ravni, največkrat predelujemo dnevne dogodke in vtise, tekoče informacije in takrat so sanje le vrsta slik in vtisov, ki med seboj nimajo nobene zveze pa tudi nobenega sporočila. Naš um le pospravlja in sortira.

Sanje na čustveni ravni se ponavadi vrtijo okoli naših odnosov – do drugih ljudi, situacij, dogodkov, predmetov. Kar nam ni uspelo v fizični realnosti, izživimo v sanjah. Največkrat se na tem nivoju odvija neka bolj ali manj smiselna zgodba z osebami, ki jih poznamo ali pa (še) ne. Takšne sanje nam skušajo sporočiti česar si nočemo priznati ali pa nam nakazujejo kako se bodo odnosi odvijali.

In potem so sanje na višjih nivojih, ko z našo zavestjo komunicira naš višji jaz oz. naša duša. Na tem nivoju imajo sanje globlji pomen in ponavadi pomembno sporočilo. Takim sanjam lahko rečemo preroške sanje, na tem nivoju se dogajajo astralna potovanja. Kadar se zbudimo iz takšnih sanj imamo občutek realnosti in živosti. Takšne sanje nam največkrat še dolgo ostanejo v spominu in lahko celo vlivajo na naše odzivanje v fizičnih situacijah. V takšnih sanjah komunicirajo z nami naši vodniki, angeli ali druge duše.

In to sanjanje lahko spodbujamo in krepimo tako, da pričnemo pisati sanjski dnevnik. Ko sem si dve leti nazaj pričela pisati svoj sanjski dnevnik sem pričela spominjati vsakih sanj. In sanje so bile bolj jasne, konkretnejše pa tudi razna sporočila, ki sem jih dobivala v sanjah so mi pomagala v vsakdanjem življenju. Ko sem z dnevnikom prenehala, sem počasi zopet pričela pozabljati sanje, sporočila niso bila več tako konkretna in močna. Sedaj si zapišem le tiste posebno »močne« sanje, ki mi ponavadi prinesejo »navodila« ali razlage. Naše duhovno vodstvo z nami komunicira na način, ki ga dojemamo in razumemo in če se odločimo, da bomo okrepili svojo povezavo z njimi skozi sanje, se bodo tudi naši vodniki in angeli temu z lahkoto prilagodili. Pri razlagi sanj je tako ni najpomembnejše vprašanje kaj pomenijo, ampak kaj pomenijo tebi?!