2. 4. 13

Na mesta, pozor, zdaj!


Danes je bil gozd drugačen. Bil je poln življenja. Mah in iglice na smrekah so prav žareli v sočni zeleni barvi. Ko sem pobližje pogledala vejice dreves, sem opazila, da so brsti nabrekli in tik pred tem, da se razpočijo ter pokažejo sveže, mlade poganjke. Energetko je vse gomazelo. Čeprav na zunaj še vendno zimski pogled, je v notranjosti vse v nizkem štartu.  Spodaj in znotraj vse že nestrpno čaka, da se razpoči v pomladnem zelenilu. Zelene biljke trave čisto nič sramežljivo izpodrivajo suho staro listje. In na prvi pogled ne opaziš strumnih stebelc žafranov, ki so tako tanki in oviti sami vase, kot da bi hoteli preslepiti ostanke zime.  In na zunaj goz res izgleda kot da je šele konec februarja, toda neumorno petje ptičev govori drugo zgodbo.

Ob vsem tem se mi je utrnila primerjava s tem, kar se dogaja na človeškem področju. Čeprav je na zunaj ogromno tarnanja, jamranja in težav, so energije, ki od spodaj in zadaj silijo na površje tiste, ki govorijo novo zgodbo. Vsi jih čutimo, vsi nekako slutimo, da so tam, ampak...

Ta ampak je problematičen. Ta AMPAK je tisti, ki predstavlja dež in sneg v aprilu. Se jezite na dež in sneg te dni? To so samo zunanji dejavniki, ki vam lahko pokvarijo razpoloženje... če jim to dopustite. Dež, sneg in mraz predstavljajo problematične ljudi okoli vas, službo v kateri ste nezadovoljni, pomanjkanje financ, probleme... skratka vse, kar vidimo zunaj sebe.

Narava je rekla: dovolj! Ne bom pustila, da me dež ustavi. Prišel je moj čas brstenja, cvetenja ter ponovnega življenja. In se ne da. V rastline je že poslala svoje življenjske sokove, dež je samo ena od sestavin, ki jih za to potrebuje. Sneg in mraz naredita selekcijo med bolj in manj odpornimi poganjki in na ta način poskrbita, da ostane samo najboljše. Sonce daje tudi skozi oblake dovolj svetlobe, da se dan lahko daljša ter loči od noči. Narava se ne zmeni za vreme. Narava naredi to, kar mora, kar je potrebno, da se prilagodi in se življenje nadaljuje.

Kaj pa vi? Je vreme vaš izgovor ali samo eden od dejavnikov, ki vam pomagajo skozi vaše osebne letne čase? Je pomanjkanje zunanjega sonca tudi pomanjkanje vašega notranjega sonca? Ljudje znamo zakomplicirati življenje in izgubiti notranjo motivacijo, če so zunanje okoliščine slabe. Poženite svoje življenjske sokove skozi svoje telo. Napnite svoje brste in se razcvetite! Če vam manjka notranje motivacije, se pogovorite s kom - recimo z mano :) ali pa svojo prijateljico, prijateljem... komerkoli! Samo prenehajte spati zimsko spanje. Pomlad je že tukaj... v nizkem štartu... na mesta, pozor, ZDAJ!